Uncategorized

Skābēti kāposti


UZ RECEPTĒM


Skābētu kāpostu pagatavošana ir ļoti vienkārša, domājams, kas vienreiz to pamēģinājis, sapratīs, cik maz laika tā prasa.

Lai pagatavotu skābētu kāpostu salātus, ņem iepriekš skābētus kāpostus, pagatavotus pēc receptes, kas minēta zemāk, pievieno jebkādus svaigus dārzeņus – topinambūru, burkānu, bietes, sīpolus, zaļumus, pielej eļļu un visu kārtīgi samaisa.

Sastāvdaļas:

viens ļoti liela vai divas nelielas kāpostgalvas

2-4 ēd.k. ķimenes (tas iepriekš var iemērkt uz 6 stundām vēsā ūdenī, ūdeni pēc tam noliet) pēc garšas var likt arī vairāk

pēc vēlēšanās var pievienot arī citas garšvielas:

selerijas sēklas/diļļu sēklas

pēc vēlēšanās var pievienot dažādus dārzeņus:

bietes – rīvētas vai sagrieztas ripiņās

burkānus – rīvētus vai sagrieztus ripiņās

der arī: ķiploki un sīpoli

tīrs avota ūdens

PAGATAVOŠANA

Sarīvē vai sagriez kāpostu, liek lielā bļodā un sastampā ar koka stampu, lai izdalītos sula, paliktu mīkstāki un nedaudz saplaktu. Kāpostiem pievieno ķimenes, visu kārtīgi samaisa. Pārējos dārzeņus, ja tos izmanto, arī var samaisīt ar kāpostiem vai likt pamīšus traukā kurā kārtos kāpostus (kāpostu kārta 3 cm, burkānu kārta 1 cm, kāpostu kārts 3 cm, biešu kārta 1 cm utt.).

Kāpostu liek kārtam traukā, kurā tie skābēsies (noder emaljas spainis vai kastrolis, liela stikla bļoda, var izlīdzēties arī ar trīs litru burku). Ieliek kārtu un piestampā, noblīvē, liek nākamo kārtu un atkal noblīvē, tikmēr, kamēr no trauka augšas paliek apmēram 2 cm nepiepildīta. Liek virsū slogu, kas līdzinās trauka diametram vai ir nedaudz mazāks (šķīvis + akmens vai koka dēlītis + akmens; akmeni pirms tam jānomazgā). Kad uzlikts slogs, pielej tik daudz ūdens, lai noklātu kāpostus.  Traukam apakšā novieto vēl kādu paplāti vai šķīvi, kur notecēt liekajam ūdenim, kad sāksies skābšanas process.

Trauku ar kāpostiem liek istabā/virtuvē, lai temperatūra būtu vismaz 22-24 grādi. Tieši šādā temperatūrā kāposti sāks skābt – sāksies fermentācijas process.

Kāpostu gatavību nosaka pēc garšas un smaržas. Parasti tie skābst 4 – 7 dienas, bet varbūt ilgāk, ja istabā ir vēsāks.

Vēlams pēc 2 dienām pārbaudīt, vai ir sācies fermentācijas process – vai parādās burbulīši un skābuma smarža. Ja tādi netiek konstatēti, trauku novieto siltākā vietā, var pat sasegt.

Kad kāposti ir gatavi – tie garšo kā skābēti kāposti, tos saliekt slēgtā traukā – burkā ar vāku vai bļodā ar vāku. Šķidrumu nenolej, jo to var izmantot kā pamatu zupām.

LAI LABI GARŠO!