Šo maizīšu pagatavošanai nepieciešams dehidrators (var izmantot radiatoru).
Pagatavošanas laiks: 24 h graudu mērcēšana 12 h graudu diedzēšana 8-10 h mīklas raudzēšana 10-12 h maizīšu kaltēšana |
Sastāvdaļas: 3 glāzes nemērcētu rudzu graudu (vēlams bioloģiski audzētu) 4-6 ēd.k. ķimenes (vēlams bioloģiski audzētas) ūdens 4 ēd.k. smalcinātas linsēklas (varbūt būs vajadzīgs vairāk) 2 ēd.k. medus 2 ēd.k. linsēklu eļļa
PAGATAVOŠANA
1. rudzu graudus noskalo un aplej ar ūdeni. Atstāj uz 24 stundām, lai graudi izmirkst un uzbriest.
2.Ūdeni nolej, graudus noskalo un atkal ūdeni nolej. Uz vismaz 12 stundām atstāj bļodā (bez ūdens) istabas temperatūrā. Graudi sāks dīgt. Ja istaba ir ļoti silta, tad būs redzami niecīgi balti sakņu aizmetnīši, ja istabā – vēsāks, tad sakņu aizmetnīši nebūs manāmi, taču tik un tā graudi ir atmodušies un tajos ir liels dzīvības spēks.
3.Graudus samaļ maļamajā mašīnā vai ļoti jaudīgā blenderī.
4.Graudu masai pievieno ķimenes un ūdeni tik daudz, lai izmaisot būtu pabieza, mitra graudu masa. Ja gadās šķidrāka masa, tad lai paliek arī šķidrāka.
5. Bļodu ar graudu -ķimeņu masu pārklāj ar tīru dabiska materiāla dvieli, liek siltā vietā, lai sāktos rūgšana (skābšana). Vislabāk nolikt pie plīts, krāsns vai radiatoriem. Parasti mīkla saraudzējas pa nakti vai pa 6-10 stundām. To var saprast gan pēc smaržas, gan pēc garšas. Smaržai jābūt izteikti skābenai, garšai skābai. Ja šķiet, ka ir pārāk skābs, tad tik un tā satraukumam nav pamata. Ja šķiet, ka vēl nav pietiekami skābs, tad atstāj vēl uz pāris stundām vai arī bļodu pārliek siltākā vietā.
6. Iegūto raudzēto rudzu graudu mīklu kārtīgi samaisa, pievieno linsēklu eļļu, medu un smalcinātās linsēklas. Smalcinātās linsēklas nepieciešamas, lai mīkla kļūtu biezāka, ja tā ir pārāk šķidra. Vēl smalcinātās linsēklas mazina mīklas skābumu, tāpēc, ja liekas, ka ir pārāk skāba masa, var pielikt vēl smalcinātas linsēklas vai smalcinātas saulespuķu sēklas.
7. Mīklu klāj uz dehidratora apļiem uz cepam papīra apmēram 0,5-0,8 cm biezā kārtā. Kad kārta izklāta un izlīdzināta, ar nazi sagriež gabaliņos.
8.Žāvē 36-46 grādu temperatūrā 8 – 12 stundas. Varbūt arī ilgāk, kamēr tās viegli noņemas no cepamā papīra.
LAI LABI GARŠO!