Uncategorized

Šokolādīgā dateļu kūciņa


ŠOKOLĀDĪGĀ DATEĻU KŪCIŅA
2014-03-31

Skatīt citas receptes

Receptes pirmavots ir svaigēdāju recepšu blogs. Man iepatikās, kā izskatās šis našķis, apskatījos tā pagatavošanu un nolēmu aizvietot minētās sastāvdaļas ar savu versiju. Tā kā es neizmantoju Indijas riekstus svaigēdāju uzturā, jo uzskatu, ka tie ir zaudējuši dzīvības spēku apstrādes laikā (var pameklēt internetā rakstus, kā tiek iegūti šie rieksti), līdzīgi ir ar citiem riekstiem – ir grūti iegādāties riekstus, par kuru izcelsmi ir pieejama informācija – kur tie auguši, kā auguši, ir vai nav asptrādāti augšanas laikā un uzglabāšanas laikā, tāpēc tiestki manā virtuvē ir reti, un ja ir, tad lazdu rieksti – čaulā, vēl retāk mandeles. Riekstus esmu veiksmīgi aizvietojusi ar lobītām saulespuķu sēkliņām, tas ir lētāk, pieejamāk, arī pats var izaudzēt. Gatavoju no saulespuķu sēkliņām mērces, krēmus, pienu, jogurtu, sieru, zupas, cepumus, izmantoju visa veida desertos.

Izrādās, ka kombinācija saulespuķu sēkliņas un vīģes ir ļoti garšīga. Sablenderējot nakti mērcētas saulespuķu sēkliņas ar dažām žāvētām mērcētām vai pusžāvētām vīģēm, iegūto masu var ēst karotēm tāpat, ziest uz augļu šķēlītēm vai izmantot pīrāgos kā virskārtu, vai pagatavot kūciņas ruletīšu formā.

kucina-2

Sastāvdaļas (2 – 6 personām):

1 1/2 gl. nakti mērcētu lobītu saulespuķu sēkliņu

6 žāvētas vīģes

6 svaigās dateles bez kauliņiem

1/2 tējk. vaniļas (tā, kas bez cukura)

kanēlis pēc vēlēšanās

Pildījumam:

10 svaigās dateles bez kauliņiem

3 ēd.k. ar kaudzi keroba pulvera


Pagatavošana:

Saulespuķu sēkliņas un vīģes sablenderējiet blenderī. Ērtāk būs to darīt ar rokas blenderi.

kirbju kuka trisslanu-3Pievienojiet dateles (es izmantoju šīs bildē redzamās), vaniļu un kanēli un vēlreiz visu kārtīgi sablenderējiet.

Iegūto masu izlieciet uz bambusa paklājiņa, kas izklāts ar pārtikas plēvi.

Šo masu izlīdziniet ar karoti 1,5 cm biezumā, tādējādi aizpildot apmēram vienu ceturtdaļu no paklājiņa. Aptuvenais izmērs 12 cm x 18 cm.

Tagad pagatavojiet keroba – dateļu masu. Izmantojot svaigas dateles, atliek tās rūpīgi samaisīt ar keroba pulveri. Jūs iegūsiet ļoti biezu, pasausu masu, kas nelīp pie pirkstiem (ja tomēr līp, pievienojiet vēl keroba pulveri). Šo masu uz koka dēlīša izlīdziniet ar pirkstiem, iegūstot 0,6cm biezu 18 cm garu un 2 – 4 cm platu strēmeli. Šo strēmeli nolieciet uz saulespuķu masas 1 cm attālumā no maliņas.

Ar bambusa paklājiņa palīdzību saritiniet masu (tā, kā gatavojot suši) rullītī.

Ielieciet “desiņu” saldētavā uz 2 h vai pasniedziet tūlīt, sagriežot gabaliņos.

Saldētavā varat uzglabāt arī līdz rītam.

Attēlā redzama magoņu kūciņa, kas gatavota līdzīgi.

kucina-1

Lai labi garšo!