SĒKLU PIENS AR ŠOKOLĀDES GARŠU
2014-04-07
Skatīt citas receptes |
Piena pagatavošanai no augu valsts produktiem der: rieksti, kas ir mērcēti vēsā ūdenī vismaz nakti, diedzēti kviešu graudi, griķi, auzas, arī auzu pārslas, vienu nakti ūdenī mērcētas saulespuķu sēklas, sezama sēkliņas.
Pamatrecepte: 1 daļa riekstu, graudu vai sēklu un 3 – 4 daļas avota ūdens. Ja vēlas “biezāku” un “treknāku”, jo mazāk ūdens jāpievieno. Visērtāk pienu gatavot krūzes blenderī, vispirms ieliek pusi cieto sastāvdaļu, ielej ūdeni, lai pārklātu riekstus, graudu vai sēklas, blenderē īsu brīdi, tad pieber atlikušo pusi cieto sastāvdaļu, pielej vēl mazliet ūdeni, blenderē, tad pielej atlikušo ūdeni. Pazīme, ka piens ir sablenderējies – nelielu putu izveidošanās.
Iegūto pienu var izkāst caur sietiņu vai marlīti, taču var lietot neizkāstu, tad tas būs “biezāks” un iespējams gadīsies kādi raupji gabaliņi. Īpaši labi neizkāsts piens der piena kokteiļiem, brokastu pienam, ar ko aplej musli.
Pienu var izmantot, lai pagatavotu saldos pienus, sablenderējot to ar medu, datelēm, rozīnēm. Pienu var izmantot brokastu putras pagatavošanai, aplejot diedzētus griķus, auzu pārslas, smalcinātas linsēklas. No piena var pagatavot skābpienu (jogurtu), pielejot klāt fermentēto kviešu graudu dzērienu un atstājot uz 6-10 stundām siltā vietā.
No piena gatavo salātu mērces, aizvietojot receptē minētā ūdens (vai cita šķidruma) daudzumu.
Arī saldo mērču, krēmu un pudiņu pagatavošanā var izmantot nevis ūdeni, bet kādu no pieniem.
“Šokolādes” piena sastāvdaļas (4-6 personām):
1 gl. saulespuķu sēklas, ks mērcētas 8-10 stundas vēsā ūdenī
3-4 gl. avota ūdens
5-8 svaigās dateles bez kauliņiem vai 2- 3 ēd.k.medus
3 ēd.k. keroba pulvera (pēc vēlēšanās)
vaniļa (pēc vēlēšanās)
Pagatavošana
Saulespuķu sēklas un ūdeni blenderē apmēram 3 minūtes. Izkāš caur smalku drāšu sietiņu, lai atbrīvotos no biezumiem (tos var izmantot našķos, žāvētās maizītēs, pudiņos utt.).
Šķidrumu ielej atpakaļ blenderī. Pievieno dateles vai medu un keroba pulveri, apmēram 1 – 2 minūtes blenderē vidējā ātrumā.
Lai labāk sablenderētu dateles ar pienu, vispirms blenderī ievieto dateles un keroba pulveri, tad pielej pusglāzi izkāstā šķidruma, sablenderē līdz viendabīgas masas iegūšanai, pielej atlikušo šķidrumu un visu kārtīgi sablenderē. Pasniedz!
Lai labi garšo!