UZ RECEPTĒM


Interneta resursos var atrast ļoti daudz dažādas receptes, kas sniedz norādījumus burkānu tortes vai kūkas pagatavošanā.

Šeit dotais tortes apraksts ir kā rekomendācija, pie kura var pieturēties, taču sastāvdaļas var mainīties atkarībā no jūsu gaumes, garšas un jums pieejamo produktu klāsta.

Burkānu kūka ar Indijas riekstu krēmu (vai Indijas rieksti ir svaigēdāju rieksti? Mēs uzksatām, ka nav!)

Burkānu kūkas (krēms arī no Indijas riekstiem, bet jūs tos varat aizvietot ar saulespuķu sēkliņām, ciedru vai mandeļriekstiem)

Burkānu kūka ar riekstiem

8-12 PERSONĀM

Sastāvadaļas:
(slīpsvītra atdala produktu variācijas; var izmantot vienu no minētajiem produktiem, bet var arī tos samiksēt)

Pamatnei:

150 g saulespuķu sēkliņas (var izmantot saulespuķu sēklu piena gatavošanas laikā palikušas izspaidas/atlikumu, kas paliek pēc kāšanas) / mandeles/ valrieksti/ lazdu rieksti (sekliņām vai riekstiem jābūt mērcētiem vismaz 8 stundas vēsā ūdenī)

100 g rozīnes vai vīģes (mērcētas 30 min vēsā ūdenī) smalki sagrieztas

Pildījumam:

6-7 lieli burkāni, nomizoti, smalki sarīvēti vai samalti gaļas maļamajā mašīnā vai nedaudz sablenderēti blenderī-smalcinātājā

200 – 300 g aprikozes bez konservanta/ dateles bez kauliņiem/ vīģes/ rozīnes (aprikozes, vīģes, rozīnes ieteicams izmērcēt 30 min vēsā ūdenī; ja izmantojat svaigas dateles, tad nav vajadzības mērcēt, ja žāvētas dateles, tad jāmercē 1 stundu); ja vēlas saldāku burkānu masu, tad var likt arī vairāk žāvētos augļus

100 g smalcinātas auzu pārslas / griķu milti/ mandeļmilti

2-3 tējk. kanēlis

1-2 tējk. ingvers svaigs, smalki rīvēts (pēc vēlēšanās)

2 tējk. kardamons (pēc vēlēšanās)

medus (pēc vajadzības)

Krēmam:

250 g saulespuķu sēklas/ ciedru rieksti/ mandeles (mērcēti 8 stundas vēsā ūdenī)

1 citrona sula

3-4 ēd.k. medus vai 6 – 8 dateles

2 tējk. vaniļas pulvera

6 ēd.k. ūdens

100 g kokosriekstu eļļas

50 g kokosriekstu skaidiņas (pēc vēlēšanās)

PAGATAVOŠANA

Pamatnei paredzētās sastāvdaļas saliek blenderī un kārtīgi sablenderē, līdz tiek iegūta tādas konsistences masa, kādu vēlaties. Var izmantot gaļas maļamo mašīnu un vienu reizi samalt visas sastāvdaļas, ja tās ir veselas. Ja izmantojat seklu piena izspaidas, tad tas var samaisīt ar sasmalcinātajām rozīnēm vai citiem žāvētiem augļiem, kurus izmantojat.

Iegūto masu liek tortes apaļajā formā ar noņemamām malām, kura ieklāts cepamais papīrs. To kārtīgi izklāj un ar karoti izlīdzina.

Pildījumu pagatavo, vispirms sasmalcinot žāvētos augļus (blenderī vai ar nazi). Tad tos pievieno burkānu masai, pieber garšvielas, smalcinātās auzu pārslas, ingveru un visu kārtīgi samaisa. Ja vēlas viendabīgāku masu – sablenderē. Ja vēlas saldāku, pievieno medu.

Pusi no šīs masas izklāj un izlīdzina virs pirmās kārtas. Centieties to stingri piespiest.

Krēmu gatavo, saliekot traukā saulespuķu sēklas vai riekstus, vaniļu, medu vai dateles, pielejot ūdeni. Visu blenderē līdz tiek iegūta viendabīgas konsistences masa. Ja vēlas šķidrāku, var pieliet vēl nedaudz ūdens. Jo šķidrāks būs krēms, jo ilgāks laiks būs vajadzīgs sastingšanai. Masai pievieno ūdens peldē izkausētu kokosriekstu eļļu un kokosriekstu skaidiņas pēc vēlēšanās. Visu vēlreiz sablenderē.

1/3 rēma izlīdzina virs burkānu masas. Liek virsū otru pusi burkānu masa, to kārtīgi piespiežot un izlīdzinot. Tad liek atlikušo krēmu.

Rotā ar veselu riekstu gabaliņiem, kokosriekstu skaidiņām, rozīnēm, ziedlapiņām utt.

Liek saldētavā uz 3-4 stundām.

LAI LABI GARŠO!


 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *